Materiaalkeuze

Uw tuin bestraten? Broekema biedt een ruime keuze aan materialen. Wij lichten deze graag toe.

Beton

Makkelijk te plaatsen en goedkoop

Beton is zonder twijfel zwaar, maar dit hoeft zeker geen negatief aspect te zijn. Het gewicht zorgt er voor dat de tegels niet extra verankerd moeten worden. Het maakt de plaatsing voordeliger doordat je kan plaatsen op een gestabiliseerd zandbed, split of zelfs gewoon zand. Bij andere materialen moet er soms een betonplaat als onderlaag voorzien worden waarop dan het materiaal gelijmd wordt. Dit doet de plaatsingskosten echter flink oplopen.

Stabiel

Betonproducten zorgen door hun gewicht voor een stabiele en robuuste oplossing voor je terras of oprit. Alles blijft mooi op zijn plaats.

Waaier aan mogelijkheden

De meeste betonproducten zijn verkrijgbaar in een waaier aan kleuren en tal van formaten. Je kan ook nog kiezen uit verschillende afwerkingen,
met of zonder structuur, mat of glanzend, ruw of glad, donker of licht…..
Er is een oplossing voor iedere stijl.

Milieubewust

Betonproducten zijn 100% recyclebaar.

Totaaloplossing voor je tuin

Je kan je betonnen tegels en klinkers perfect combineren met palissades, muurelementen etc met dezelfde afwerking.
Het resultaat is één geheel dat subtiel wordt verweven met elkaar. Ook de combinatie met andere materialen, zoals bijvoorb

eeld
hout of natuursteen, is uiteraard mogelijk.

Gegarandeerd Vorstvrij

Betonproducten worden geplaatst op gestabiliseerd zand, split of gewoon zand. Deze waterdoorlatende ondergronden zorgen ervoor dat het natuurlijk water afgevoerd wordt en vorst geen invloed heeft. Bovendien zijn betonproducten onder zeer hoge druk verdicht,
zodat water ook binnenin het product niet voor vorstschade kan zorgen.

Eenvoudig onderhoud

Voor een eenvoudig onderhoud kies je het best voor betontegels met een dichte deklaag. Wij adviseren de Garden tile serie.
Bij geïmpregneerde tegels is de water en vuilafstoting van beperkte duur.Reinig je terras regelmatig en je zal er jarenlang plezier aan beleven. Vergelijk het met een wasbeurt van je auto.

Klik hier voor onze Garden tiles

Authentiek materiaal

Beton is een natuurlijk product. Het is een mengeling van zand, cement, water, grind en betonverbeteraar. Voor een eventuele toplaag worden natuursteengranulaten gebruikt.

Verschillende toepassingen

Vanaf een bepaalde dikte zijn betonproducten ook perfect bruikbaar voor de aanleg van een oprit.

Plaatsing op tegeldragers (voor dakterras)

Betonproducten kunnen perfect op tegeldragers geplaatst worden.
Extra voordeel is dat beton een robuust en stabiel product is dat ervoor zorgt dat het geluid gedempt wordt en er geen holle geluiden ontstaan wanneer je er over loopt.

Witte uitslag

Bij de meeste betonproducten kan er witte uitslag ontstaan. Het cement kan een chemische reactie gaan vormen met water, waardoor vrije kalk wordt gevormd. Deze zet zich af op het betonoppervlak. De kalkafzetting gaat daarna een reactie aan met kooldioxide uit de lucht, waardoor een calciumcarbonaat ontstaat. Zo ontstaan dan de witte vlekken op de bestrating. De aanwezigheid van kooldioxide in de lucht zorgt ervoor dat het calciumcarbonaat langzaam in een stof wordt omgezet die wel oplosbaar is in water. Het probleem lost zichzelf dus op. Maar het kost tijd. Het kan zelfs meer dan een jaar of langer duren voor de uitslag verdwenen is.

Klik hier voor onze terrastegels van beton

Klik hier voor onze straatstenen van beton

 

 

 

Keramiek

Keramische tegels zijn in vele kleuren en afwerkingen te koop en ze kunnen niet alleen binnen maar ook buiten op het terras geplaatst worden. Ze zijn krasvast, wijzigen niet van kleur en door de harde toplaag zijn ze makkelijker in onderhoud

.

 

Voordelen van keramische terrastegels

Krasbestendig

keramische tegels zijn erg hard waardoor er niet snel krassen op het oppervlak zullen ontstaan. Pas wel op met materialen die even hard zijn, bijvoorbeeld keramische bloempotten. Bij het verschuiven van zware steenachtige objecten kan er wél krasvorming optreden.

Vuilafstotend en vlekvast
Keramische terrastegels zijn niet poreus waardoor vet en vuil niet in het tegeloppervlak kan dringen. Barbecuesausjes, olie en andere soort vervuiling kunnen dan ook relatief eenvoudig verwijderd worden.

Geen algen- of mosvorming
Algen en mossen kunnen zich niet goed hechten aan het gladde keramische oppervlak en mocht er toch mosvorming optreden dan is dit eenvoudig te verwijderen.

Kleurvast
Keramische tegels voor buiten zijn in de kern gekleurd en behouden levenslang hun kleur.

Grote keuze aan decoratieve prints

Er zijn allerlei decoratieve prints en dessins waaruit je kunt kiezen: basalt, graniet, lei of kwarts, houtlook en betonlook. Daarnaast zijn er nog allerlei varianten. Door innovatieve productiemethoden zijn deze keramische (imitatie)tegels haast niet meer van ‘echt’ te onderscheiden.

Nadelen keramische tegels

Keramische tegels zijn vrij duur.

Voor keramische tegels is de kwaliteit van de ondergrond erg belangrijk. Deze moet perfect in orde zijn (stabiel en goed drainerend) omdat anders het risico bestaat dat de tegels gaan barsten. Door deze extra werkzaamheden valt de uiteindelijke kostprijs hoger uit.

In natte periodes kunnen de tegels wat gladder zijn dan betontegels of ruwe soorten natuursteen. Dit is wel afhankelijk van het soort tegel. Tegels met een grove oppervlakstructuur zullen niet gladder zijn dan hun betonnen- of natuurstenen tegenhanger.

Verwerking van keramische tegels

Bij het leggen van keramische tegels is het van cruciaal belang dat de tegels op een vlakke ondergrond liggen die stabiel is en goed gedraineerd. Dit om te voorkomen dat de tegels in de winter kapot vriezen of scheuren door ongelijkmatige belasting.Vaak gebruikt men een goed verdicht zandbed (metselzand of ophoogzand) van 15 cm dik met hierop een drainerende mortel (2/6 of 2/8 split met een bindmiddel). Hierop komen de keramische tegels te liggen. De tegels worden voorzien van een lijmlaag en vervolge

ns in de nog natte mortel geplaatst. Om ervoor te zorgen dat het regenwater goed van het terras kan vloeien moet het terras op afschot worden gelegd (1.5% tot 2%).

Onderhoud van keramische tegels

Keramische tegels zijn niet poreus. Dit maakt ze uitermate onderhoudsvriendelijk. Vocht en vuil kan niet goed in de tegel trekken waardoor het op het steenoppervlak blijft liggen. Keramische tegels kun je eenvoudig schoonmaken met een tuinslang en een borstel of met een hogedrukreiniger. Let er bij het gebruik van een hogedrukreiniger wel voor op dat je voldoende afstand houdt tot het oppervlak en maak geen gebruik van een vuilfrees. Gebruik eventueel een neutrale zeep of een commercieel verkrijgbaar reinigingsmiddel. Er zijn in de handel uitstekende biologisch afbreekbare middelen te koop waarmee je het terras kunt reinigen. Deze middelen zijn niet alleen veilig voor het terras maar ook voor de aanwezige planten.

Kwaliteitskenmerken

Het aanbod aan keramische terrastegels is vrij groot en wereldwijd houden fabrikanten zich met de productie van tegels bezig. Net als bij ieder product heb je ook in de tegelbranche producenten die goedkope keramische tegels op de markt brengen met een toplaag die na verloop van tijd beschadigd kan raken. Vaak zijn dit imitatieproducten uit China die op goedkope manier zijn geproduceerd.

Kies altijd voor een bekende tegelfabrikant, bijvoorbeeld uit Europa of Amerika. Je weet dan zeker dat je een goede kwaliteit volkeramische tegels koopt die na tien jaar gebruik nog even mooi zijn. Hou je van design? Kijk dan zeker naar keramische tegels van Italiaanse makelij. Deze zijn doorgaans erg stijlvol en superieur van kwaliteit.

Kostprijs aanleg keramische tegels

De kostprijs voor het aanleggen van een terras met keramische tegels bedraagt ongeveer 100 tot 145 euro per vierkante meter (all in prijs). Deze prijs ligt gevoelig hoger dan bijvoorbeeld het aanleggen van een terras met betontegels. Dit komt omdat keramiek duurder is dan beton en het aanleggen van de ondergrond meer tijd vraagt. Keramische tegels kunnen nu eenmaal niet zomaar in een zandbed worden gelegd, zoals betontegels.

Keramiek met onderbeton

Een nieuwe techniek wat in 2017 zijn doorbraak heeft gemaakt in Nederland is keramiek op beton. Een prachtige techniek waarmee de verwerking een stuk voordeliger kan uitpakken en waarmee toch het eindresultaat van keramiek kan worden behaald.

De onderlaag van beton zorgt voor extra body waardoor de tegel veel stabieler ligt en dus kan worden verwerkt op een gestabiliseerde zandvloer. Uiteraard geld ook hier dat je eerst goed moet kijken naar de ondergrond.

Klik hier voor onze tegels van keramiek

Gebakken stenen

Gebakken stenen zijn stevig van structuur en onderhoudsvriendelijk. Daarnaast zijn ze kleurecht. Na verloop van tijd worden gebakken stenen mooier van kleur en vorm. Hoe ouder het materiaal des te authentieker de uitstraling.

Beperkt assortiment

Het kleurenpalet is beperkt, Gebakken klinkers zijn voornamelijk in kleine formaten beschikbaar, waardoor er meer voegen zichtbaar zijn na plaatsing.

Prijs

Gebakken stenen zijn iets duurder dan betonstenen.

Maatvast

Gebakken stenen zijn minder maatvast, maar verkrijgen ook hierdoor hun nostalgisch karakter.

Duurzaam

Klei is de natuurlijke grondstof voor straatbaksteen. Door verhitting ontstaat een kleurecht en duurzaam keramisch product. De verbinding van de oerelementen aarde, water, vuur en lucht staat borg voor een veilig en gezond leefmilieu. Klei is een hernieuwbare lokale grondstof. Klei is in de uiterwaarden in ruime mate aanwezig. De voorraad is groot en de aanvoer door de natuur een continu proces. Onderzoek bevestigt dat jaarlijks meer klei in de uiterwaarden wordt afgezet dan gewonnen. Hiermee is wetenschappelijk aangetoond dat de minerale grondstof klei een hernieuwbare grondstof is.

Hergebruik

Afgekeurde straatbakstenen worden vermalen en met nieuwe klei vermengd in het proces teruggebracht. Dat is baktemperatuurverlagend en voorkomt afval. De productie wordt gekenmerkt door een laag watergebruik en geen waterverspilling. Restwarmte uit ovens wordt ingezet bij het droogproces van de ongebakken producten. Daarnaast is het niet noodzakelijk om de straatbaksteen te verpakken.

Klik hier voor onze gebakken bestrating

Natuursteen

Onderhoudsvriendelijk

Veel natuursteensoorten hebben het nadeel dat vlekken in de tegels dringen. Het voordeel is dan weer dat deze vlekken na verloop van tijd vervagen onder invloed van het weer. De vlekgevoeligheid is sterk afhankelijk van de natuursteensoort.

Maatvast

Of natuursteen maatvast is, hangt af van het al dan niet kalibreren.
(Het dikteverschil van natuurstenen tegels kan in sommige gevallen problemen opleveren bij het leggen. Om dit te voorkomen wordt natuursteen vaak gekalibreerd. Dit houdt in dat de tegels op dikte worden gefreesd waardoor de tegel overal even dik is en ook de onderlinge dikte van de tegels gelijk is.)

Kleurvast

Het verkleuren van natuursteen is sterk afhankelijk van de natuursteensoort.

Geen constante kwaliteit

Natuursteen is gevormd in de voorbije vele miljoenen jaren. Onder invloed van zeer veel factoren zoals klimaatveranderingen, aanwezigheid van bepaalde mineralen, insijpelen van mineraalrijk water etc,
hebben de natuursteenlagen zelfs binnen eenzelfde natuursteengroeve toch andere eigenschappen. Ook qua kleur is geen enkel natuursteenproduct identiek.

Nostalgisch materiaal

Natuursteen heeft een unieke uitstraling en kan op vele manieren worden bewerkt. Gevormd door de natuur is natuursteen miljoenen jaren oud en heeft hieraan de bijzondere uitstraling te danken.

Totaaloplossing voor je tuin

Net zoals bij beton, vind je ook in natuursteen zowel horizontale als verticale elementen. Zo kan je combineren met palissades, muurelementen, traptreden etc in dezelfde afwerking.

Vorstbestendigheid

Afhankelijk van de steensoort kan de porositeit erg schommelen. Bij natuursteen die is opgebouwd uit laagjes, zoals leisteen bijvoorbeeld, kan er water tussen de lagen sijpelen. Dit zorgt in de winter voor afschilfering.

Klik hier voor onze terrastegels van natuursteen

Klik hier voor onze straatstenen van natuursteen

 

Deklaagsteen

Blijvend mooi

Stenen met deklaag zijn stroef, oersterk en blijven lang mooi. Normale betonstenen ruwen op door regen en worden na verloop van tijd ”grinderig”. De deklaag zorgt voor een optimale verdichting van het oppervlak waardoor deze tot in lengte van jaren mooi blijft. Onze deklaagstenen zijn verkrijgbaar met en zonder facet. Het facet is een schuin kantje aan de rand van de tegel. Dit heeft als voordeel dat u bij het belopen minder snel last hebt van kleine hoogteverschillen tussen de stenen. Tegels zonder facet hebben als voordeel dat ze een hele moderne strakke uitstraling hebben. Deze tegels zijn ook probleemloos toe te passen, mits er de juiste tijd en aandacht wordt besteed aan de aanleg. Klik op onderstaande link voor onze uitgebreide collectie aan deklaagstenen.

Klik hier voor onze stenen met deklaag

Laat u deskundig voorlichten op het uitgebreid showterras aan de Peizerweg 148A te Groningen