Onderhoud

U heeft net een prachtig nieuw terras aangelegd en voordat u er van kunt genieten ziet u alweer de eerste vlekken, oneffenheden en groene aanslag tevoorschijn komen. Hartstikke zonde natuurlijk. Want dit geeft uw terras een verwaarloosde uitstraling waardoor al het harde werken voor niets lijkt te zijn geweest. Tijd voor actie dus! Met onderstaande 5 tips heeft u straks weer een stralend en schoon terras.

Hoge druk reiniger

Uw terras reinigen met een hogedrukreiniger is een erg milieuvriendelijke methode, omdat u alleen gebruik maakt van water. Het schoonmaken met een hogedrukreiniger zorgt ervoor dat u uw terras eenvoudig kunt reinigen en dat de groene aanslag en andere viezigheden snel loslaten.

Zorg er wel voor dat u de stand van de hogedrukreiniger niet op zijn hardst hebt staan. Hiermee heeft u de kans dat u de tegels beschadigt waardoor de tegels grover/grinderig worden. Hierdoor zal de groene aanslag juist snel terugkomen, omdat algen en mos zich dan beter kunnen nestelen. Ook heeft u de kans dat u het zand dat tussen de voegen van de tegels zit wegspoelt.

As

Misschien wat vreemd, maar met het as van uw open haard kunt u uw terrastegels prima schoonmaken. Gooi het as over de tegels en schrobben maar! Daarna heel goed naspoelen met water.

Enige nadeel van reinigen met as is dat het een enorme troep geeft.

Zand

Zand is een perfect schuurmiddel om uw terras mee schoon te maken, zeker als u brekerzand gebruikt. Dit is namelijk scherper dan gewoon zand en heeft een goede schuurwerking. Strooi wat zand over uw terras, beetje water erbij en schrobben maar! Na afloop kan u het zand dat nog op uw tegels ligt gemakkelijk opvegen en weggooien.

Schoonmaakazijn

Voor een milieuvriendelijke manier kunt u ook gebruik maken van azijn voor het reinigen van uw terras. Dit is ook nog eens heel makkelijk en snel! Vul een gieter voor 1/4 deel met azijn en 3/4 deel met water. Besproei vervolgens de tegels ermee en laat het drogen in de zon. Voor de sterker effect kunt u ook de helft van de gieter vullen met azijn en de andere helft met water. Vergeet niet om het eerst goed in te laten werken voordat u het naspoelt. Azijn kunt u ook puur gebruiken om het onkruid mee te verwijderen. Laat ook hier de azijn goed inwerken. Het onkruid wordt vervolgens bruin waardoor u het makkelijk kan verwijderen met de bezem. Na afloop de tegels even afspuiten en uw terras is weer onkruidvrij.

Waspoeder of biotex

Wist u dat waspoeder en biotex niet alleen geschikt zijn voor het wassen van kleren, maar ook voor het reinigen van uw terras? Alle viezigheden op het terras verdwijnen als sneeuw voor de zon als u uw terras reinigt met waspoeder of biotex.

Beide middelen moet u mengen met water voordat u het over uw terras verdeelt. Het mengsel met waspoeder moet u ongeveer 10 minuten laten intrekken voordat u begint met schrobben. Bij de biotex kan u meteen beginnen met schrobben. Deze middelen zorgen ervoor dat groene aanslag en al het andere vuil makkelijk loslaat en verdwijnt van uw terras. Vergeet niet om na het schoonmaken het hele terras nog eens goed na te spoelen met water zodat alle resten waspoeder of biotex helemaal verwijdert zijn.